Wij krijgen veel aanvragen voor één kitten binnen. De meeste redenen die wij te horen krijgen klinken waarschijnlijk heel redelijk. Maar dat is het niet:
“We hebben een hondje dus we vinden één kat voldoende en ze kan daarmee spelen.” Of “Mijn kat is veel aanhankelijker sinds haar broertje hier niet meer is” en dat is heel erg. Want het katje wordt nl aanhankelijker omdat het rouwt om het verlies van zijn vriendje, het heeft verdriet.


Wij plaatsen kittens en katjes die een hechte band hebben met elkaar alleen per twee. We doen dit niet om je dwars te liggen of om zo veel mogelijk katjes kwijt te raken. Sterker nog, we zouden ze veel sneller kunnen plaatsen als ze wel alleen mochten worden geadopteerd. Wij wijken hier NIET van af en maken geen uitzonderingen. Wilt u echt maar één kitten dan kunnen wij u helaas niet helpen.

Katten worden vaak als huisdier genomen omdat men meent dat een kat het prima redt in z’n eentje thuis. Als we echter kijken naar het natuurlijke gedrag van de kat, dan zien we dat katten hele sociale dieren zijn. In de vrije natuur leven katten in roedels. Katers verlaten de roedel als ze in de puberteit komen. Dan gaan ze op zwier op om bij andere kattengroepen hun nakomelingen te verspreiden.
Een kitten is niet snel uitgeleerd. Ze leren veel van hun moeder, maar vooral van hun broertjes, zusjes en leeftijdsgenootjes. Spelen en interactie met soortgenootjes zijn namelijk goede leermomenten voor een kitten en op die manier kunnen ze zich goed sociaal ontwikkelen. Zo leren ze ook te delen; territorium, speeltjes, eten etc. Ook leren ze de lichaamstaal van soortgenootjes te begrijpen.
Een kat die alleen leeft terwijl het gezelschap gewoon was, kan zich eenzaam gaan voelen en verlatingsangst of gedragsproblemen ontwikkelen. Twee kittens kunnen elkaar ook makkelijker entertainen wanneer je weg bent waardoor er een kleinere kans bestaat dat ze gedragsproblemen ontwikkelen. Uiteindelijk is het veel leuker voor het kitten om er een vriendje bij te nemen.
Met twee kittens in huis heb je minder kans op een kat die gedragsproblemen ontwikkelt, die je voeten aanvalt als je langsloopt of afleiding zoekt door de meubels te slopen. En, niet te vergeten: hoeveel fun heb je wel niet als je twee kittens samen bezig ziet in je woonkamer.
Gelukkig denken de meeste asielen er zo over en langzaam aan beginnen steeds meer mensen in te zien dat het voor de katjes beter is. En we willen hen natuurlijk gelukkig zien !
Heel erg bedankt voor het begrip. Ook namens de katjes!