Vzw Zwerfkatjes Zelzate heeft geen asiel maar werkt met opvanggezinnen waar de katjes in huiselijke sfeer opgevangen worden. Opvanggezinnen zijn zeer belangrijk voor onze werking gezien we meer tamme dan wilde vangen en dus ook een thuis voor hen zoeken. We werken kleinschalig en persoonlijk. We ondersteunen zoveel mogelijk ook de opvanggezinnen in alle façetten.
Onze opvanggezinnen moeten aan enkele vereisten voldoen.

1. Eigen katten regelmatig vaccineren tegen kattenziekte/niesziekte/leucose
2. Regelmatig de eigen katten ontvlooien en ontwormen
3. Eigen katten moeten steriel en gechipt zijn
4. Liefst heb je ook een kamer apart waar opvangers eerst kunnen verblijven (mag slaapkamer zijn)
5. Onze visie delen (no-kill, dieren van mensen in kansarmoede,…)
6. Onze richtlijnen en protocols opvolgen (afspraken rond opvang)
7. Over eigen vervoer beschikken
8. Kunnen inloggen op onze drive waar alles over je opvangertje te vinden is voor alle medewerkers.

We hebben opvanggezinnen voor : volwassen katten, moederpoezen met kittens, drachtige mama’s, papfleskittens, gewone kittens, pubers, senioren, zieke dieren.
We hebben een NO KILL beleid dus elke kat krijgt bij ons een kans als dit medisch te verantwoorden is.
Met opvangen gaat een grote verantwoordelijkheid gepaard. De katjes moeten immers bij het opvanggezin blijven tot ze geplaatst worden. Dat kan vlug gaan, maar in sommige gevallen kan dit ook enkele maanden duren. Elke kat blijft in opvang tot ze geplaatst wordt. Bange katjes krijgen bij ons ook een kans. Het opvanggezin moet deze dan in de mate van het mogelijke socialiseren. Als dit niet lukt zoeken we een andere oplossing, bv op een manege, boerderij,

Onze opvanggezinnen proberen de opvangertjes zo weinig mogelijk stress te bezorgen, het ontstaat als een situatie voor de kat onvoorspelbaar en oncontroleerbaar is. Stress heeft een negatieve impact op het leven van de kat en het welzijn. Bovendien kan het een trigger zijn voor de ontwikkeling van ziektes. We proberen stress dus zoveel mogelijk te vermijden.

Ook papflessertjes krijgen bij ons alle kansen. Dit is een zeer zware taak voor opvanggezinnen. Ze hebben voldoende warmte nodig en moeten om de 2uur (ook ‘s nachts!) gevoederd worden. Na iedere voederbeurt moeten ze geholpen worden om zich te ontlasten.

Zeker in het kittenseizoen krijgen we vaak zieke kittens binnen. Dat is druk en hectisch. Er moet voortdurend opgevolgd worden. De katjes worden gewogen, gevoederd, gemonitord… Er kruipt steeds weer veel tijd in. Ook aangereden katten krijgen we helaas vaak binnen in de opvang, met de nodige operaties en kosten tot gevolg. Zij worden net zoals de andere poezen van dichtbij opgevolgd door onze opvanggezinnen.

Je geeft als opvanggezin zelf aan wat je al dan niet ziet zitten, we gaan ook nooit zonder overleg een dier bij je in opvang laten komen.
Hebben we al vermeld dat onze opvanggezinnen dag en nacht klaarstaan voor de diertjes, met véél liefde en geduld, zonder enige financiële compensatie? Fantastisch toch!
We zijn hen dan ook zeer dankbaar, want dankzij hen kunnen we elk jaar al die mooie, prachtige dieren een nieuw, fantastisch leven aanbieden !

Wil je zelf opvanggezin worden? Neem dan zeker contact op via de contactpagina